Schengen vizesi çeşitleri ve şartları neler?

Schengen vizesi şartları


Schengen vizesi ile yapılan seyahatler, gerekçe, tür, ülke ve kalınacak süre gibi kriterlere göre sınıflandırılmaktadır. Söz konusu kriterlere göre değişik sürelerde verilen schengen vizesinin en yaygın türü, 6 aylık sürede maksimum 90 günlük süreyi kapsayan vize türüdür. Bu tür vizeler, ağırlıklı olarak turizm amaçlı kullanılmaktadır. Bir kişi gitmeyi düşündüğü ülke veya ülkeler arasında, seyahati boyunca kendisinin ekonomik varlığını devam ettirme gücü varsa, ve o kişinin Schengen vizesi şartlarına engel bir durumu yoktur.

Schengen vizesi çeşitleri ve şartları
Schengen vizesi çeşitleri ve şartları


Schengen vizesi tek tip, sınırlı ve ulusal olmak üzere üç sınıfa ayrılmaktadır. Tek tip Schengen vizesi; schengen bölgesinde seyahat edebilmek için 90 gün için alınmış standart vizedir. A tipi ve C tipi olmak üzere iki farklı türü vardır. Aktarmalı yolculuklarda Schengen üyesi olan bir ülkeyi ziyaret etmek zorunda kalanların çıkarması gereken vize türü A tipi vize türüdür. C tipi vize ise seyahat edilen ülkeye kısa süreli oturma izni veren vize türüdür. Seyahat sonrası ülkesine geri dönen kişi, ilk vize tarihinden itibaren 180 gün geçmeden tekrar vize başvurusunda bulunamaz. Sınırlı tip Schengen vizesi; sadece schengen başvurusu sırasında belirtilen ülkeler arasında yapılmak istenen seyahatlere verilen vizedir. Ulusal schengen vizesi; eğitim, iş ve buna benzer durumlar için özel olarak alınmış tek ülke için geçerli schengen vizesidir.

Schengen vizesi süresi


Ükemizden bu vizeye başvuru oranı bir hayli fazla. 2017 yılı verilerine göre dünya üzerinde schengen vizesine Rusya Federasyonu, Ukrayna ve Çin’den sonra en çok başvuran ülke Türkiyedir. Gitmek için başvurduğumuz ülkelerin başında da ebette Almanya gelmekte. Yaklaşık 6 milyon Türk nüfusunu barındıran Almanya’ya yapılan başvuru sayısı 2017 yılında 190 bin 304. Almanya’yı 139 bin 71 ile İtalya, ve 131 bin 598 ile Yunanistan takip etmektedir.

Şu an için 26 ülke ile sınırlı schengen bölgesinin gelecek yıllarda daha da genişlemesi beklenmektedir. Kıbrıs adıyla KKTC, Romanya, Bulgaristan ve Hırvatistan, bu imtiyazlı vize bölgesine girmek için başvuran ülkeler arasındadır.



Sonraki